Til hovedinnhold

Dette må du vite om renter

Du har hørt mye om kredittkort og renter, men hva vet du egentlig om hva det betyr for din bruk av kortet?

Kredittkort har på mange måter fått et ufortjent dårlig rykte på grunn av rentene. For det er egentlig bare fordeler med et kredittkort, forutsatt at du bruker det slik det er ment. Det er et trygt og sikkert betalingsmiddel, og gir deg fleksibilitet i form av en ekstra buffer som det i flere tilfeller er kjekt å ha i bakhånd.

Men skal du utnytte deg av kredittkortets potensial til det fulle, lønner det seg å vite det grunnleggende om rentenes betydning.

Når begynner rentene å løpe?

Det er ikke alltid slik at rentene begynner å løpe så fort du har brukt kredittkortet, for det kommer an på hva du har brukt kortet til. De aller fleste kortutstedere tilbyr nemlig en rentefri periode etter at du har brukt kortet til varekjøp, enten på nett eller fysisk i en butikk.

Hvor mange dager den rentefrie perioden er på, varierer fra aktør til aktør. Hos flere korttilbydere er 45 dager vanlig, men Komplett Bank skiller seg ut med 50 dager rentefri periode. Betaler du hele beløpet innen forfall, betaler du derfor ingen renter.

Unntaket er når du bruker kredittkortet til uttak eller overføring til egen konto. Da påløper det som regel renter fra første dag. Et tips er derfor å ikke gjøre dette med mindre du vet at det ikke er så lenge til du får penger inn på kontoen og kan tilbakebetale det du tok ut. Da unngår du å betale ekstra for uttaket.  

Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

Hver gang du bruker kredittkortet låner du i praksis penger, og det er da disse to rentebegrepene dukker opp. Alle kortutstedere skal opplyse om kredittrenten i nominell og effektiv rente, der den nominelle renten er opplyst per år eller per måned.

Forklaringen på hva som skiller disse to er enkel: Nominell rente er den renten som gjelder for selve lånet, mens effektiv rente er den nominelle renten pluss gebyrene som følger med. Gebyrer kan for eksempel være faktura- og årsgebyr. 

Hvordan kan jeg unngå høye renter på kredittkortet?

De høye rentene på kredittkortet er ikke til å unngå, men det du kan unngå er å måtte betale mye ekstra i renter. Det gjør du ganske enkelt ved å betale hele det utestående beløpet når du får fakturaen. Det er når du lar regningene hope seg opp og du stadig utsetter betalingen at rentene gjør det dyrt.

Med bevisst bruk av kredittkortet, unngår du kredittkortgjeld og kan høste av fordelene som hører med.

Hva er fordelene med et kredittkort?

Fordi du først betaler når du får faktura på kjøpet ditt, kan du sjekke at du har blitt trukket riktig før du betaler. Det er en trygg betalingsmåte som samtidig gir deg oversikt over alle kjøpene dine.

Med et kredittkort fra Komplett Bank vet du at du har et kort som strekker seg ekstra langt når du handler på nettet, og du får bonus på alle varekjøp. Kontantuttak er gebyrfrie og du betaler ingen årsavgift.

Les mer og søk om et Komplett Bank Mastercard.