Til hovedinnhold

Gode råd for en sikker netthandel

Du er sikkert ikke ukjent med at du anbefales å bruke kredittkortet ditt når du handler på nett. Men er du usikker på om du egentlig kan føle deg helt trygg på at ting går som det skal? Her får du tips til en sikker netthandel.

Utvalget av nettsteder som selger tjenester eller varer er nesten uendelig, og vi har alle hørt om muligheten for misbruk, tyveri og svindel. Det er ofte ingen grunn til bekymring ved netthandel, men det vil likevel lønne seg å utøve litt sunn fornuft og være obs på hvor du leverer fra deg sensitive opplysninger og kortinformasjon.

For selv om det er trygt, er ikke det å handle på nettet helt det samme som å gå inn i en fysisk butikk fra gaten eller i et kjøpesenter. Her får du en kort innføring i hva du selv kan gjøre for å legge til rette for en sikker netthandel.

Undersøk om nettbutikken er troverdig

Det er både enkelt og billig å produsere en nettside som ser ekte ut, og derfor bør du undersøke butikkens troverdighet. Skulle du være i tvil, vil et raskt Google-søk avsløre om andre kunder har hatt dårlig erfaring eller ikke – negativ omtale blir raskt delt på internett.

Alternativt kan du forhøre deg med familie og venner om de har noen opplevelser fra den aktuelle nettbutikken. Personvern- og avtalevilkår skal i tillegg ligge lett tilgjengelig for deg på nettsiden. Forsikre deg også om at nettsiden oppgir kontaktinfo, og for å være helt sikker på at det ikke er en falsk butikk, kan du kontakte kundeservice for å se om du får svar.

Hold deg til kjente merkevarer

Av samme grunn som ovenfor, kan det være smart å holde seg til merkevarer og butikker du allerede har kjennskap til. Det øker sjansene for en sikker netthandel og reduserer risikoen for svindel og misbruk av opplysningene dine. Det trenger likevel ikke bety at du ikke kan handle hos noen du ikke kjenner til – men undersøk da på forhånd om butikken virkelig er til å stole på.

Et annet meget vitalt råd er å benytte et kredittkort som tilbyr gode forsikringer tilknyttet bruken av det. Komplett Bank Mastercard tilbyr blant annet en ID-tyveriforsikring som sikrer deg hjelp ved eventuelle ID-tyveri saker, samt kjøpsforsikring som sikrer at varene dine blir levert trygt hjem til døren din.

Riktig betalingsmåte for sikker netthandel

Du er beskyttet av Finansavtaleloven dersom du velger å betale med et kredittkort, som for eksempel Mastercard. Da kan du blant annet ta reklamasjonssaker direkte med banken som har utstedt kortet dersom butikken ikke ordner opp. Det samme gjelder dersom butikken går konkurs.

Et tips er å ta vare på ordrebekreftelsen til du får faktura på kjøpet, for å sjekke at disse stemmer overens. Skulle det oppstå problemer, vil dokumentene være bevis på at du har retten på din side.

De aller fleste nettbutikker tilbyr også en løsning kalt 3D Secure, som er en sikkerhetsstandard utviklet av VISA og Mastercard. Dette krever at du signerer med BankID, slik at du kan være sikker på at informasjonen din er trygg. Med en sikker netthandel kommer du ikke til å oppleve uautorisert bruk av kortet i etterkant. 

Les over betingelser og vilkår

For å være i god tro om at du gjennomfører en sikker netthandel i en seriøs butikk, bør du også lese det som står med liten skrift – både kjøpsbetingelser og andre vilkår. Vær på vakt dersom du ikke finner vilkårene for personvern på nettsiden. Alle butikker plikter nemlig å fortelle hvilket lovverk de må følge og hva de gjør med opplysningene du oppgir. Kan du ikke se dette, er det all grunn til å skygge banen og heller finne en annen butikk.

Følger du disse rådene, er du godt rustet for å gjennomføre en sikker netthandel. Har du ikke et kredittkort, kan du søke om et her. God shopping!