Til hovedinnhold
Vennligst vent...

Kan jeg få kredittkort uten kredittsjekk?

Hvis du søker på et kredittkort, vil kortutsteder gjennomføre en kredittsjekk av deg når de behandler søknaden din. Men hva innebærer egentlig dette? Og kan du få et kredittkort uten kredittsjekk? 

Hvis du noen gang har søkt på et kredittkort eller lån, har du sikkert opplevd å få et brev i posten som forteller deg at noen har hentet ut informasjon om deg? Dette er fordi det blir foretatt en kredittsjekk av deg når du søker om muligheten til å kunne handle på kreditt eller ta opp et lån. Dette slipper du dessverre ikke unna.

Men det kan lønne seg å sette seg litt inn i hva en kredittsjekk egentlig er, og hva den brukes til. 

Hva er en kredittsjekk?

Den som skal låne deg penger eller gi deg kreditt, foretar en kredittsjekk rett og slett for å finne ut av om du er kredittverdig og har betalingsevne. Derfor kommer du ikke unna en kredittsjekk når du søker om kredittkort.

Kortutsteder ber da et kredittvurderingsselskap om å hente ut relevant informasjon om deg. De kan hente ut følgende opplysninger:

  • Din folkeregistrerte adresse
  • Skatteligningen din (basert på opplysninger fra   Skattedirektoratet)
  • Beregnet bruttoinntekt
  • Eventuelle næringsinteresser du måtte ha, som er registrert i   Brønnøysundregisteret
  • Eventuelle betalingsanmerkninger du måtte ha, som inkasso,   utlegg og lønnstrekk

Hva har jeg krav på å få vite?

Når noen har gjennomført en kredittsjekk på deg, vil du få et brev i posten for å informere deg om at opplysningene er hentet ut. Dette kalles et gjenpartsbrev. I dette brevet skal du få vite hvilken informasjon som er hentet ut om deg.

Ifølge Datatilsynet, som regulerer kredittsjekker i Norge, skal brevet inkludere:

  • Hvilke opplysninger om deg som er gitt ut
  • Kilde til disse opplysningene
  • Hvem som har bedt om kredittopplysningene, inkludert adresse   og telefonnummer
  • Hvis relevant - hvilken avdeling eller filial som har bedt om     opplysningene

Kan en nettbutikk gjøre kredittsjekk? 

Noen nettbutikker tilbyr muligheten for å handle hos dem på kreditt. De kan da kreve at du oppgir fødselsnummeret ditt, slik at de skal kunne gjennomføre en kredittsjekk på deg.

Dette kan gjelde for eksempel hvis du vil kjøpe noe som faktureres i etterkant, og/eller hvis det er snakk om en fleksibel nedbetalingsløsning. En butikk kan ikke gjøre en kredittvurdering hvis du betaler kontant.

Hvis du vil redusere antall aktører som sitter på personopplysninger om deg, kan det lønne seg å bruke ett og samme kredittkort når du handler på nettet. Da vil du kun ha en kreditor å forholde deg til.

Det å samle alle smålån på ett sted, kan også gi deg bedre oversikt og kontroll over nedbetalingene dine. Sørg da for å velge en kreditor som tilbyr gode betingelser.

Ingen kredittkort uten kredittsjekk

Du kan som nevnt ikke få kredittkort uten kredittsjekk, men dersom du skal søke om et kredittkort, bør du sørge for å velge ett som gir deg de beste vilkårene. Med Komplett Bank Mastercard får du opptil 50 dagers rentefri betalingsutsettelse på alle varekjøpene dine. Du kan også utsette betalingen rentefritt i tre, seks eller ni måneder.

Dette gir deg god fleksibilitet, og gjør det lettere for deg å planlegge betalingen av den nye sofaen eller flatskjermen til når det passer deg.

Klikk her for å lese mer om Komplett Bank Mastercard.