Til hovedinnhold

Slik unngår du kredittkortgjeld

Fornuftig bruk av kredittkort kan gi deg mange fordeler og mer økonomisk fleksibilitet i hverdagen. Dessverre er det noen som pådrar seg kredittkortgjeld. Her får du fem gode råd til smart kortbruk.

Ikke bare er et kredittkort det tryggeste valget for å betale for varer og tjenester på nettet. Det gir deg også mer økonomisk fleksibilitet i hverdagen. For eksempel har du muligheten til å kunne kjøpe et nytt kjøleskap samme dag som det gamle ryker, uten å måtte spise av sparepengene. Du har rett og slett en reserve på lur til uforutsette utgifter.

Bruker du kortet på en smart og fornuftig måte, kan du også bruke det helt gratis. Benytt deg av et gebyrfritt kort uten årsavgift, og betal ned hele fakturaen hver måned. Mange er også flinke til å benytte seg av ekstra fordeler som ligger i kredittkortet.

Men til tross for at kortet kan være et nyttig verktøy, er det enkelte som pådrar seg kredittkortgjeld. De klarer kanskje ikke å betale den månedlige fakturaen, eller har flere ulike kort og mister rett og slett litt oversikten.

Hvordan unngå dette? Les videre for fem gode tips:

1. Betal ned hele fakturabeløpet hver måned

Når du bruker kredittkortet, får du som regel én faktura i måneden med et minstebeløp å betale inn. Dette minstebeløpet er imidlertid gjerne lavere enn totalsummen du har belastet kortet for.

Hvis du kun betaler inn minstebeløpet, må du betale renter på resten. I prinsippet betyr dette at det resterende beløpet er kredittkortgjeld. Hvis du bruker kortet mye og ofte, og kun betaler inn minstebeløpet hver måned, kan gjelden bli uhåndterlig og vokse forholdsvis raskt.

Hvis du derimot sørger for å ha kontroll over hvor mye du har belastet kortet med hver måned, og betaler ned hele beløpet hver gang du mottar fakturaen, er sjansen mindre for at du pådrar deg kredittkortgjeld.

2. Få full oversikt over kredittkortgjelden

Noen ganger ønsker vi å bruke kredittkortet for å kjøpe normalt dyre varer som kommer på salg. Er det for eksempel en spesiell TV du har ønsket deg, og denne plutselig kommer på et særlig godt tilbud som varer én uke, kan du slå til ved å betale med kredittkortet.

Da vil det være lurt å sette deg godt inn i hvilke fordeler som finnes på det kortet du bruker, og benytte deg av disse. Med Komplett Bank Mastercard får du opptil 50 dagers rentefri betalingsutsettelse på alle varekjøpene dine. Du kan også utsette betalingen av enkeltkjøp rentefritt i tre, seks eller ni måneder.

Dermed får du større valgfrihet, og med litt planlegging kan du benytte deg av gode tilbud uten ekstrakostnader eller å pådra deg unødvendig kredittkortgjeld. 

3. Velg et kort uten årsavgift og med lave gebyrer

For noen kredittkort påløper også avgifter og gebyrer som går utover det du bruker kortet til. For eksempel vil du kanskje belastes høye årsavgifter og måtte betale for å ta ut kontanter med kortet. Dette er avgifter som kan komme overraskende på og bidra til en økt kredittkortgjeld.

Igjen gjelder det å sette seg inn i hvilke vilkår som gjelder for de ulike kortene, og velge det som gir deg best betingelser. Velger du Komplett Bank Mastercard, får du et kredittkort uten årsavgift og med gebyrfrie kontantuttak.

Med dette kortet samler du også automatisk bonuspoeng når du handler på nettet. Denne bonusen kan du ta ut når som helst. Handler du på Norges største nettbutikk, Komplett.no, eller på Blush.no, dobles verdien av bonuspoengene dine og du får opptil fire prosent besparelse på dine kjøp.   

4. Ta grep om kredittkortgjelden 

Å stikke hodet i sanden er sjelden lurt. Hvis du har en snikende følelse av at du har mistet oversikten over kortbruken din: ta grep. Finn ut av hvor mye du skylder totalt, og lag en plan for hvordan du skal betale det ned.

Du kan også selv sperre kortet ditt midlertidig, slik at du for en gitt periode kan konsentrere deg fullt og helt om å betale ned på det du allerede skylder.

I tillegg kan du sikre deg slik at du får betalt ned på kortet til tross for uforutsette hendelser. Dette gjør du ved å velge en betalingsforsikring på kredittkortet ditt. Da dekker nemlig forsikringen nedbetaling av det du skylder på kortet dersom du skulle bli arbeidsledig, permittert eller ufør.

5. Samle gjelden i ett lån

Bruker du flere ulike kredittkort, eller har flere smålån, kan det være mye å tjene på å samle det utestående i ett, større lån. Dette vil også gi deg bedre oversikt over gjelden din. Da kan du få betalt ned alle de andre smålånene dine og forholde deg til kun dette ene lånet.

Velger du Refinansieringslån fra Komplett Bank, kan du refinansiere for inntil 500 000 kroner. Da kan du velge en nedbetalingstid på 3-15år, basert på hva du skal refinansiere, og du får mer oversiktlig økonomi til en rimeligere kostnad enn du har per i dag. Vit også at du kan betale ned hele eller deler av lånet akkurat når du ønsker, uten ekstra kostnad sørg bare at du betaler det fakturerte minstebeløpet hver måned.

Med fornuftig bruk, vil det derfor være mange fordeler med å benytte seg av kredittkort. Men det er viktig å holde oversikten over hvor mye penger du har belastet kortet for og vite hvilke fordeler som ligger i ditt kredittkort. Slik kan du unngå å pådra deg kredittkortgjeld.