Til hovedinnhold

Dette bør du vite om Mastercard og valutakurser

Mange vet at det er tryggest å betale med et kredittkort som Mastercard på reise. Men hvordan gjøre det billigst mulig? Hva bør du vite om valutakurser? Og er det best å betale med norske kroner eller lokal valuta når du drar kortet i utlandet?

Når vi reiser på ferie, vil vi kose oss. Mange synes det er slitsomt å skulle holde oversikten over valutakurser og kortgebyrer når man endelig har noen fridager, men det kan være lurt å sette seg litt inn i dette på forhånd. Det kan være mange penger å spare.

Verdt å vite om valutakurser

En valutakurs er rett og slett prisen du betaler for utenlandsk valuta. Hvis vi for eksempel sier at kursen på euro er 8 kroner, betyr det at du må betale 8 norske kroner for å få 1 euro.

Igjen betyr dette at hvis du kjøper noe som koster 10 euro, må du gange dette beløpet med 8 for å finne ut hvor mye det du kjøper vil koste deg i norske kroner.

Flere ulike forhold påvirker valutakursene, og det vil alltid være lurt å sjekke kursen på den lokale valutaen dit du skal før du drar fra Norge. Som hovedregel vil valutakursene svinge etter tilbud og etterspørsel på valutamarkedet, så sjekk gjerne via en nettbasert valutakalkulator også i løpet av turen.

Sett deg inn i vilkårene for kortet ditt

Husk at det er flere forhold enn valutakursene alene som påvirker hvor mye det koster deg å bruke penger i utlandet. For det første kan ulike aktører legge på gebyrer og avgifter på kortbruk og kontantuttak. Samtidig kan du også få ulike vekslingskurser på kronene dine, så her gjelder det å holde tunga rett i munnen.

En betalingsleverandør er ikke det samme som en kortutsteder. Hvis du for eksempel har et Mastercard fra Komplett Bank, er Komplett Bank kortutstederen og Mastercard betalingsleverandøren.

Ulike kortutstedere opererer med ulike vilkår og betingelser for sine kredittkort, så sørg for å undersøke disse før du drar. Noen tar eksempelvis høye gebyrer for å ta ut kontanter i utlandet. Komplett Bank Mastercard er gebyrfritt på kontantuttak over hele verden. Merk at rentene begynner å løpe samme dag som du tar ut pengene. 

Valutakurser og Mastercard

Når det gjelder betalingsleverandørene, vil de fleste av disse legge på et påslag på 1,75 prosent hvis du betaler med lokal valuta i utlandet. Dette gjelder også Mastercard. Mange tenker derfor at det vil være billigere å betale i norske kroner der hvor det er mulig.

Dette stemmer imidlertid ikke. Hvis du kjøper en jakke som koster 10 euro, og velger å betale for denne med norske kroner når du drar kredittkortet i butikken, vil du være prisgitt den vekslingskursen som den lokale butikkinnehaveren har satt.

Denne kursen vil som regel være mye mindre gunstig for deg enn den du får gjennom Mastercard. Dette er fordi betalingsleverandøren din fastsetter vekslingskursen etter den beste den kan oppnå mellom bankene den dagen. Den lokale butikken derimot, bestemmer vekslingskursen selv. Derfor er kortselskapenes vekslingskurs som regel mye bedre enn den du får hos den lokale forhandleren eller i den lokale minibanken.

Dette er også grunnen til at du anbefales å betale i lokal valuta, framfor i norske kroner, når du bruker kredittkortet. Da får du kortselskapets vekslingskurs heller enn den lokale.

Reiseforsikring inkludert i Mastercard

Velger du Komplett Bank Mastercard, får du også reise- og avbestillingsforsikring inkludert i kortet. Dermed blir det enda litt mindre å tenke på.

Forsikringen dekker deg og din familie på reiser i opptil nitti dager. Reiser du med venner, er inntil tre personer til i reisefølget dekket.

Klikk her for å lese mer om Komplett Bank Mastercard.