Til hovedinnhold

Hva er Mastercard Securecode og hvordan fungerer det?

Dersom du har handlet en del på nettet, har du kanskje opplevd at du skal oppgi Mastercard Securecode og lurer derfor på hva det betyr? Eller hva som er hensikten? Det får du svar på her.

Enkelt forklart er Mastercard Securecode rett og slett en tjeneste for bedre sikkerhet under en transaksjon på internett. Det sikrer en identifikasjon av kortholder og brukes derfor til å beskytte både deg som forbruker og brukerstedet mot svindel og datatyveri.

Slik fungerer Mastercard Securecode

Du kjenner sikkert til prosessen når du skal betale for noe over nettet? Etter at du har tastet inn kortopplysningene dine i den aktuelle nettbutikken, dukker det ofte opp et nytt vindu der du skal bekrefte både identiteten din og kjøpet med en engangskode fra banken din. Dette gjør du med BankID, og er noe du er nødt til å gjennomføre for å få fullført transaksjonen.

Det er denne sikkerhetsstandarden som er Mastercard Securecode. Det fungerer slik at når banken din autoriserer kjøpet ditt, får brukerstedet på noen få sekunder bevis for at den elektroniske transaksjonen er blitt utført.

Det er mange nettbutikker eller andre aktører som selger tjenester over internett som velger å bruke Mastercard Securecode. For deg betyr dette at det er banken kortet ditt tilhører som har ansvar ved et eventuelt misbruk, og ikke nettbutikken selv. Sikkerhetsverktøyet gjør kjøp ganske enkelt tryggere både for deg og for nettbutikken du velger å handle fra.

Sikkerhetsstandard i to varianter

Mastercard Securecode er altså en del av den elektroniske signeringen du gjør for å verifisere et kjøp på internett. Dersom nettstedet du handler hos tilbyr denne løsningen, blir dette oppgitt i betalingsprosessen, og den ekstra sikkerheten reduserer blant annet faren for tap av kortinformasjon og svindel på kortet ditt.

Visste du at det er VISA og Mastercard i fellesskap som har innført den tekniske sikkerhetsstandarden, som felles går under navnet 3D Secure? Det finnes dermed i to varianter, Verified by VISA og Mastercard Securecode, men du betaler på akkurat samme måte uansett hvilket kort du bruker til å handle med.

Hva er CVC?

En annen ting du kan bli bedt om å oppgi ved en transaksjon, før Mastercard Securecode dukker opp, er noe som heter CVC. Det står for Card Verifisation Code, og er nok et sikkerhetstiltak for kredittkorttransaksjoner på nett. CVC er tre tall som skal bevise at kortet er fysisk tilstede under handlingen og lar kortutstederen verifisere identiteten din og forhindre svindel.

Mastercard kaller sin verifiseringskode for CVC2, og du finner tallene i signaturfeltet på baksiden av kredittkortet ditt. En slik kode står også på alle VISA-kort, som kaller sin verifiseringskode for CVV2.

Trygg handel med Mastercard Securecode

Husk at det alltid lønner seg å ha et Mastercard i lommeboka, særlig hvis du handler mye på nett. Dersom du sørger for å handle kun i nettbutikker som tilbyr Mastercard Securecode, kan du være helt trygg på at informasjonen du oppgir, ikke havner der den ikke skal. Bruker du i tillegg Komplett Bank Mastercard som betalingsmiddel opptjener du 2% av kjøpet i bonus, samt en inkludert Kjøps og ID-tyveriforsikring. Komplett bank tilbyr en god søknadsprosess.

Så neste gang du ser Mastercard Securecode under en betalingsprosess, vet du hva det innebærer og kan føle deg trygg på at du utfører en sikker handel.