Til hovedinnhold

Spørsmål og svar om Mastercard og rente

Lurer du på hvorfor rentene på Mastercard er så høye, og om du kan utsette betalingen utover den rentefrie perioden? Her får du svar på noe av det du lurer på om Mastercard og renter. 

Hva er en typisk Mastercard-rente?

Det er ingen hemmelighet at rentene på Mastercard er høye, men det er det faktisk en grunn til. Pengene blir ansett som et lån, men i motsetning til andre lån – som for eksempel forbrukslån, så er det ikke meningen at du skal bruke flere år på å nedbetale kreditten. Derfor er det en grei huskeregel å nedbetale kredittkortgjelden så fort du klarer.

Det er de ulike korttilbyderne som setter renten på sitt Mastercard, og de kan derfor variere veldig. Det vanlige er at rentene ligger på rundt 20 prosent, men det kan også ligge så høyt som over 30 prosent.

Et tips er å sjekke både nominell og effektiv rente. Nominell rente viser hvor mye det koster deg å ha gjelden, mens effektiv rente er den nominelle renten pluss alle faste avgifter og gebyrer. Dette kan for eksempel være årsavgift, som mange kredittkort har.

Hvor lenge kan jeg slippe å betale renter?

Når du utfører et varekjøp med kredittkortet ditt, så er det en påfølgende rentefri periode. Antall dager du får vil, i likhet med rentene, variere fra aktør til aktør. Med Komplett Bank Mastercard er den rentefrie perioden på hele 50 dager, noe som gir deg god tid til å skaffe penger på å betale tilbake.

Betaler du hele det utestående beløpet på kredittkortfakturaen ved forfall, koster ikke kreditten deg noe. Du kan også dele opp betalingen hvis du ønsker det. Da påløper det renter fra kjøpsdatoen for det til enhver tid utestående beløpet helt frem til innbetalingsdatoen.

Du kan også utsette betalingen av varekjøp rentefritt ytterligere i en periode på tre, seks eller ni måneder. Da må du betale et lite utsettelsesgebyr. 

Når bør jeg betale tilbake på Mastercardet?

Det anbefales at du betaler tilbake det du har brukt på kredittkortet så fort som mulig. Lar du rentene løpe over mange måneder, eller i verste fall flere år, vil du til slutt ha tapt ganske mye på kjøpet ditt. Da er det ikke lenger et praktisk betalingsmiddel og vil virke mot sin hensikt.

Det lønner seg alltid å betale ned den dyreste gjelden først, så prioriter gjerne å nedbetale kredittkortgjelden hvis det dukker opp uventede ekstrainntekter. Sørg også for å holde deg til ett kredittkort om gangen, slik at du unngår å pådra deg mer gjeld enn nødvendig. 

Hva er fordelene med Komplett Bank Mastercard? 

Dersom du sørger for å være en god tilbakebetaler, er det helt gratis å bruke et Komplett Bank Mastercard. Da kan du bruke det med god samvittighet og høste av de ulike fordelene som følger med kortet – som inkluderte forsikringer, ekstra trygghet ved netthandel, og ikke minst opptjente bonuspoeng. Disse vil i lengden gjøre at du sparer penger på varekjøp.

Det er nemlig både enkelt og trygt å bruke Komplett Bank Mastercard, enten det er på nettet eller til daglige kjøp.

Les mer om Komplett Bank Mastercard, og søk her.