Til hovedinnhold
Vennligst vent...

Sikker netthandel

Nye regler for sikker kortbetaling på nett

Fra og med 01. januar 2021 er det nye EU-krav til godkjenning av nettbetaling. 

Alle banker og nettbutikker er pålagt å sikre netthandel gjennom en ny løsning som krever sterk kundeautentisering. Dette gjøres for å gjøre netthandel enda sikrere og minimere risikoen for misbruk.  Det betyr at du må godkjenne dine kjøp med BankID eller BankID på mobil. Denne løsningen betyr økt sikkerhet for deg som kunde i og med at alle kjøp på nett og i app må godkjennes med BankID.

BankID vil fungere som før og i de aller fleste tilfeller vil ikke endringen ha noen merkbar betydning for deg. Dersom brukerstedet ikke har gått over til den nye versjonen av 3DSecure kan du oppleve at nettkjøp eller kjøp i app blir avvist.

Gode råd for å sikre deg mot svindel 

Selv om det blir sikrere å handle på nett med ditt Komplett Bank Mastercard, er det ulike situasjoner som kan være lurt å tenke gjennom for å unngå å havne i en uønsket situasjon. 

BankID

Ikke del din BankID med noen.  Ikke engang din nærmeste familie. Ta kontakt med banken din dersom du mistenker at passordet for BankID kan være på avveie, eller du trenger hjelp med å utføre ulike ting i din nettbank. 

E-post og SMS

  • Ikke åpne e-post fra en ukjent avsender. Sjekk alltid avsenderadressen.
  • Får du en SMS fra en aktør du ikke har fått sms fra tidligere, vær forsiktig med å trykke på ukjente lenker. Svindlere som sender ut SMiShing, bruker ofte URL-forkortere som f.eks. bit.ly eller goo.gl. Da blir det vanskelig å se hvor lenken egentlig går uten å faktisk gå inn på den.
  • Banken din vil aldri be deg oppgi passord, brukernavn eller kortinformasjon via en SMS eller e-post.
  • Sjekk avsenders e-postadresse opp mot tidligere e-poster du har fått fra oss. Er du i tvil om e-posten kommer fra oss, bør du kontakte vårt kundesenter før du klikker på eventuelle lenker.

Investeringsbedrageri


Investeringsbedrageri dreier seg om at man gir fra seg kortnummer eller overføre penger til ukjente som har lovet gevinst gjennom lav risiko. Det kan være en annonse på sosiale medier, eller at man blir oppringt av en som utgir seg for å være en aksjemegler. Det dreier seg ofte om produkter som mange ikke har god kjennskap til som valuta eller kryptovaluta. Les mer om dette hos Nettvett.no
  • Aldri oppgi kortnummer over telefon til noen!
  • Sjekk opp firmaet i Finanstilsynets virksomhetsregister.
  • Ikke last ned programvare eller gi svindlerne tilgang til datamaskinen din.
  • Ikke oppgi annen sensitiv informasjon som kontonummer, kortnummer, kopi av pass eller annen sensitiv informasjon.
  • Dersom du blir bedt om å overføre penger til personer du nettopp har møtt, eller møtt på nett, bør du sjekke nøye at de er den personen de utgir seg for å være.

Om du skulle bli utsatt for svindel, kortmisbruk eller forsøk på dette: Sperr ditt kort, anmeld forholdet til politiet og ta kontakt med banken din så fort som mulig.