Til hovedinnhold

Derfor tar vi opp lån i Norge

Norske husholdninger låner stadig mer. Hva bruker vi egentlig lånene våre på?

Når nordmenn låner penger, tar vi i all hovedsak opp lån hvor banken tar pant i boligen vår, eventuelt i en fritidsbolig eller en bil. En annen type lån som utgjør en andel av samlet gjeld, er studielånene våre.

På toppen av dette tar stadig flere også opp et forbrukslån. Disse utgjør en forholdsvis liten andel sammenlignet med den totale, samlede gjelden i husholdningene – rundt tre prosent. Like fullt hadde nordmenn i 2016 til sammen rundt 100 milliarder kroner i forbrukslån, inkludert kredittkortgjeld.

Hvorfor tar vi opp forbrukslån?

De fleste som tar opp forbrukslån eller trekker kredittkortet, gjør det fordi de ser flere fordeler ved dette. For det første er disse lånene uten sikkerhet, hvilket innebærer at banken som låner deg pengene ikke tar pant i en eiendom eller annet du eier.

Dermed er gjerne søknadsprosessen smidig. Som regel kan du fylle ut en søknad på nettet og pengene kan i noen tilfeller utbetales på dagen. Deretter kan du bruke pengene til det du vil.

Dette kan være til en stor fordel dersom du trenger penger til for eksempel et kjøleskap eller en vaskemaskin som har streiket, eller mangler de ekstra kronene til å fullføre et allerede påbegynt oppussingsprosjekt.

Men hva bruker vi egentlig pengene på?

Oppussing og opplevelser

I en undersøkelse YouGov gjorde for Komplett Bank i 2014, svarte 24 prosent at de hadde brukt forbrukslån til å kjøpe bil. De nest vanligste årsakene til å ta opp et forbrukslån, var uforutsette utgifter og reparasjoner i huset. 13 prosent oppga dette som grunn.

Gruppen voksen familie, med barn boende hjemme, er de som i størst grad benyttet seg av forbrukslån, ifølge YouGov-undersøkelsen.

Finanstilsynet opplyste også i 2016 at over halvparten av forbrukslån går til personer mellom 40 og 60 år. Lånene kan passe mennesker i denne gruppen godt, ettersom de normalt har en etablert privatøkonomi, men kan få behov for ekstra penger til spesifikke formål. Det kan handle om reparasjoner av bil eller hvitevarer, vedlikehold av hus og hage, eller mer lystbetonte kjøp som en feriereise eller ny båt.

En SIFO-undersøkelse fra 2009 tok for seg hva vi bruker forbrukslånet på i et sosiologisk perspektiv. Den pekte også på høye forventninger til livsstil og forbruk, og viste at ulike aldersgrupper bruker pengene ulikt.

Unge mennesker mellom 25 og 35 år bruker i stor grad pengene på opplevelser, klær, oppussing, datamaskin og bil. Den eldre generasjonen, mellom 55 og 65 år, bruker heller lånet på utbedringer i hjemmet og oppussing av kjøkken og bad.

Fornuftig bruk og nedbetaling

Dersom du vurderer å søke om et forbrukslån eller kredittkort, er det et par ting du bør skrive deg bak øret. Vær oppmerksom på at den effektive renten som regel er høyere på denne typen lån enn på andre, nettopp fordi banken som låner deg pengene ikke har sikkerhet i eiendelene dine. Sett deg derfor godt inn i vilkårene før du fyller ut en søknad.

  • Samtidig er det viktig å sørge for en fornuftig bruk av lånene. Følg gjerne disse tipsene:
  • Ikke lån mer enn du klarer å betale tilbake. Sett opp et realistisk budsjett og en fornuftig nedbetalingsplan.
  • Med et kredittkort bør du sørge for å ha god oversikt over hvor mye du belaster kortet med hver måned, slik at du alltid kan sette av nok penger til å betale kredittkortregningen.
  • Skylder du allerede penger på flere ulike kredittkort eller andre smålån? I så fall kan du refinansiere disse lånene i ett, større forbrukslån. Mest sannsynlig vil du få en lavere rente og bedre oversikt med alt du skylder på én og samme faktura.
  • Betal ned lånet så raskt du klarer. Følg betalingsplanen og se etter hvert på andre muligheter for å betale tilbake raskere. Har du noe du kan selge, eller kan du skaffe deg en liten ekstrajobb?

Med fornuftig forbruk er det ingen grunn til at du ikke skal søke forbrukslån. I mange tilfeller er det akkurat det som skal til når du virkelig har lyst på noe og samtidig har råd til å betale dette tilbake over tid.