Til hovedinnhold

Hva lønner seg - forbrukslån eller kredittkort?

Finnes det en fasit på når du bør dra kredittkortet og når du bør ta opp et forbrukslån?

 

Hvis du må reparere bilen, og ikke har penger tilgjengelig - lønner det seg da å bruke kredittkort eller ta opp forbrukslån? Hva hvis du skal renovere badet? Og hva er best når du skal reise på ferie? Eller hvis du plutselig trenger penger raskt?

Stikkordene på hva som lønner seg er størrelsen på beløpet, hva du skal bruke pengene til og hvor lang tid du bruker på å betale tilbake.


Fordeler (og ulemper) med kredittkort​

Den første fordelen merker du idet du godtar betingelsene: I motsetning til forbrukslån har ikke kredittkort etableringsgebyr.

Selv om du som regel betaler høyere rente på kredittkort enn på forbrukslån, kan det noen ganger vise seg å likevel være smart å velge dette. Det er fordi kredittkort har en periode som er rentefri, og den kan du bruke som betalingsutsettelse. Denne perioden kan være så lang som 50 dager.

Med kredittkort har du alltid penger tilgjengelig. Dette kan være en ulempe med tanke på forbruk, men hvis du er strukturert og har god selvdisiplin kan du fint bruke kredittkort på alt du kjøper – så lenge du betaler tilbake før rentene begynner å løpe. Det kan til og med lønne seg siden du jo ikke tapper din egen konto for penger, og dermed sparer renter.

Forbrukerrådet anbefaler også at du betaler med kredittkort når du skal ut og reise. For det første er risikoen (hvis for eksempel turoperatøren går konkurs) på kortselskapet og ikke deg som eier kortet. For det andre er det mange kredittkort som har automatisk reise- og avbestillingsforsikring hvis du betaler mer enn 50 prosent av reisen med kortet.

Mange kredittkort tilbyr dessuten bonus, fordeler og rabatter når du handler på nettet. Det er også noen kort som har kjøpsforsikring, altså at du får dekket en vare inntil en viss sum hvis den blir stjålet eller skadet før du får den. I tillegg får du gjerne rabatter og/eller bonus på drivstoff og leiebil, og i noen restauranter og butikker.


Fordeler (og ulemper) med forbrukslån​

Disse har vanligvis en lavere rente enn kredittkort, og derfor er det som regel bedre å ha gjeld på forbrukslån enn kredittkort. En ulempe er likevel at der du faktisk kan motta ulike goder på å bruke kredittkort, så vil et forbrukslån alltid koste deg penger.

Samtidig kan du også få større summer tilgjengelig - du kan låne inntil 500 000 kroner. Et forbrukslån kan derfor være fleksibelt hvis du skal gjøre større prosjekter hjemme som å pusse opp badet, eller hvis det kommer en uforutsett utgift du vet du ikke klarer å betale i løpet av et par måneder.

Hvis du trenger penger nå, kan noen banker innvilge forbrukslån på dagen. Et kredittkort tar lenger tid, siden det kommer i posten.

Et godt tips til slutt: Hvis du har mye kredittkortgjeld er det smart å refinansiere til et forbrukslån.

Felles for både kredittkort og forbrukslån er å ikke bruke mer penger enn du kan betale tilbake. Bruk kredittkort til reiser og mindre kjøp du kan betale tilbake raskt. For større utgifter du trenger lengre tid på å betale tilbake, eller hvis du trenger penger i dag - ta opp forbrukslån.