Til hovedinnhold

Hva er egentlig definisjonen på forbrukslån?

Du har sikkert hørt snakk om forbrukslån. Men hva er egentlig en god definisjon på denne typen lån?

Mange benytter seg av et forbrukslån til for eksempel å investere i oppussing i hjemmet eller å reise på ferie. Det er likevel ikke alle som er helt sikre på hva et forbrukslån innebærer, eller vet helt hvor mye det totalt vil koste å låne pengene.

Det finnes mange fordeler med et forbrukslån. Men før du søker om ett, bør du vite hva det innebærer, og sette deg godt inn i vilkårene for akkurat det lånet du skal søke på.

En definisjon på forbrukslån

Normalt når du tar opp et lån hos en bank, må du stille sikkerhet i huset eller leiligheten din, eller eventuelt bilen, båten eller annen fast eiendom. Dette står som pant, slik at banken har sikkerhet i verdiene dersom du av en eller annen grunn ikke skulle klare å betale ned på lånet. For de aller fleste større lån, er pant nødvendig for å få innvilget lånet.

Et forbrukslån, derimot, er et lån du får uten at banken tar pant i noen av eiendelene dine. Du trenger altså ikke å stille noe sikkerhet for lånet. Dette er grunnen til at det som regel også er høyere renter på forbrukslån enn på andre lån – den som låner deg pengene tar rett og slett en høyere risiko for sin egen del med et slikt lån.

Normalt ligger den effektive renten mellom 12 og 25 prosent et sted, men i enkelte tilfeller er den så høy som opp mot 30 prosent på lavere lånebeløp.

Sett deg godt inn i betingelsene

Derfor er det også viktig at du setter deg godt inn i betingelsene for det forbrukslånet du ønsker å ta opp. Undersøk spesielt hvor høy den effektive renten er. Dette gir deg et bedre totalbilde enn hvis du bare ser på den nominelle renten, som ikke tar høyde for renter og gebyrer.

Dette må også ses opp mot hvilke andre eventuelle fordeler som ligger i det aktuelle lånet. Når vi tar opp et forbrukslån, er det gjerne fordi vi har behov for ekstra økonomisk fleksibilitet i hverdagen, så sørg for å velge et lån som gir deg akkurat det. 

Når du kan definisjonen på forbrukslån...

Nå som du vet hva et forbrukslån egentlig er, kan du begynne å se på hvilke muligheter som finnes. Merk at lånene ofte gis ulike navn, som for eksempel fritidslån, oppussingslån, lån til refinansiering eller båtlån. Men felles for alle disse lånene, er altså at du ikke må stille sikkerhet for å søke om det.

Sørg for å velge ett som gir deg mest mulig økonomisk fleksibilitet i hverdagen. Med Lån fra Komplett Bank, kan du få opptil kr 500 000 uten å stille sikkerhet. Utbetaling skjer til din personlige konto og du står fritt til å disponere pengene - hvilket gir deg muligheten til å realisere noe uten å måtte vente. Nøyaktig hvor stor sum du kan låne og hvilken rente du blir tildelt, avgjøres basert på en kredittsjekk og en individuell vurdering.

Når du tar opp forbrukslån i Komplett Bank settes det opp en fastsatt nedbetalingstid, men du står fritt til å betale inn ekstra på lånet når som helst, uten ekstra kostnad. På denne måten får du til enhver tid kontroll på din økonomi, samtidig som at du hver måned reduserer utestående gjeld. Dersom du ønsker å innfri hele eller deler av lånet underveis er dette opp til deg.

Hvis du søker på Lån fra Komplett Bank, vil du få raskt svar. Søknaden signeres elektronisk med BankID, og i mange tilfeller kan du få lånet utbetalt allerede samme dag.

For større lånebeløp trenger banken noen flere opplysninger, som lønnsslipp og skattemelding. I disse tilfellene kan lånet utbetales så snart disse opplysningene er sendt inn og verifisert. Komplett Bank tilbyr SBL, som vil si at du enkelt og greit godkjenner automatisk innhenting av lønns- og skatteopplysninger med BankID. På denne måten blir prosessen kjapp og enkel, og du får raskt penger på konto.