Vennligst vent...

Hva er egentlig definisjonen på forbrukslån?

Du har sikkert hørt snakk om forbrukslån. Men hva er egentlig en god definisjon på denne typen lån?

Mange benytter seg av et forbrukslån til for eksempel å investere i oppussing i hjemmet eller reise på ferie. Det er likevel ikke alle som er helt sikre på hva et forbrukslån innebærer, eller vet helt hvor mye det vil koste totalt å låne pengene. 

Det finnes mange fordeler med et forbrukslån. Men før du søker om ett, bør du vite hva det innebærer, og sette deg godt inn i vilkårene for akkurat det lånet du skal søke på.

En definisjon på forbrukslån

Normalt når du tar opp et lån hos en bank, må du stille sikkerhet i huset eller leiligheten din, eller eventuelt bilen, båten eller annen fast eiendom. Dette står som pant, slik at banken har sikkerhet i verdiene dersom du av en eller annen grunn ikke skulle klare å betale ned på lånet. For de aller fleste større lån, er pant nødvendig for å få innvilget lånet. 

Et forbrukslån, derimot, er et lån du får uten at banken tar pant i noen av eiendelene dine. Du trenger altså ikke å stille noe sikkerhet for lånet. Dette er grunnen til at det som regel også er høyere renter på forbrukslån enn på andre lån – den som låner deg pengene tar rett og slett en høyere risiko for sin egen del med et slikt lån.

Normalt ligger den effektive renten mellom 12 og 25 prosent et sted, men i enkelte tilfeller er den så høy som opp mot 30 prosent på lavere lånebeløp. 

Sett deg godt inn i betingelsene

Derfor er det også viktig at du setter deg godt inn i betingelsene for det forbrukslånet du ønsker å ta opp. Undersøk spesielt hvor høy den effektive renten er. Dette gir deg et bedre totalbilde enn hvis du bare ser på den nominelle renten, som ikke tar høyde for renter og gebyrer. 

Dette må også ses opp mot hvilke andre eventuelle fordeler som ligger i det aktuelle lånet. Når vi tar opp et forbrukslån, er det gjerne fordi vi har behov for ekstra økonomisk fleksibilitet i hverdagen, så sørg for å velge et lån som gir deg akkurat det. 

Når du kan definisjonen på forbrukslån...

Nå som du vet hva et forbrukslån egentlig er, kan du begynne å se på hvilke muligheter som finnes. Merk at lånene ofte gis ulike navn, som for eksempel fritidslån, oppussingslån, lån til refinansiering eller båtlån. Men felles for alle disse lånene, er altså at du ikke må stille sikkerhet for å søke om det. 

Sørg for å velge ett som gir deg mest mulig økonomisk fleksibilitet i hverdagen. Med Fleksibelt Lån fra Komplett Bank, får du en låneramme på inntil kr 500 000. Nøyaktig hvor stor sum du kan låne og hvilken rente du blir tildelt, avgjøres basert på en kredittsjekk og en individuell vurdering.

Så lenge du betaler minimumsbeløpet som faktureres hver måned, hvilket inkluderer påløpte renter, gebyrer og en andel nedbetaling av selve lånet, står du fritt til å betale inn ekstra på lånet. Selv om et av fordelene med Fleksibelt Lån er den økonomiske friheten, anbefaler vi at du lager deg en fornuftig nedbetalingsplan slik at selve lånet en gang blir nedbetalt.

Hvis du søker på Fleksibelt Lån fra Komplett Bank, vil du få raskt svar. Søknaden signeres elektronisk med BankID, og i mange tilfeller kan du få lånet utbetalt allerede samme dag. 

For større lånebeløp trenger banken noen flere opplysninger, som lønnsslipp og skattemelding. I disse tilfellene kan lånet utbetales så snart disse opplysningene er sendt inn og verifisert. 
 
Låneeksempel: Nominell rente 14,30%, effektiv rente 16,90%, lånebeløp kr 65 000 o/5 år, kostnad kr 29 333, totalt kr 94 333. Eksemplet forutsetter at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på kr 1 572 over 5 år.