Til hovedinnhold

Hvordan regne ut renter på forbrukslån?

Et forbrukslån kan være til god hjelp i hverdagen på kort sikt. Men hvor mye vil lånet egentlig koste deg på lang sikt? Her får du noen gode tips til hva du bør tenke på når du skal regne ut renter på et forbrukslån. 

Et forbrukslån kan være nyttig hvis du har behov for å gjøre større innkjøp. Dette kan gjelde uforutsette utgifter, som en ny vaskemaskin når den gamle ryker eller en heftig regning fra bilverkstedet. Det kan også handle om planlagte investeringer som oppussing av kjøkken og bad, eller innkjøp av nye møbler.

Men flere lurer litt når det kommer til å regne ut renter på forbrukslån. Hvor mye vil lånet egentlig koste deg totalt over tid? Les videre for gode tips og råd.

Hvor høye er rentene på forbrukslånet?

Begynn med å sette deg inn i betingelsene for det lånet du skal ta opp. Husk å gjøre en vurdering av både renter, andre avgifter og gebyrer. Mange lån krever for eksempel årsgebyr, men ikke alle. Lån fra Komplett Bank er et eksempel på et forbrukslån uten årsgebyr.

Når du har fått avklart kostnadene ved å ta opp et forbrukslån, bør du sette opp et konkret regnestykke som viser hvor mye det vil koste å låne den summen du ønsker, med en nedbetalingstid som er realistisk for deg. Det er også lurt å sette opp en nedbetalingsplan som du føler deg trygg på at du kan klare å følge. 

Nominelle versus effektive renter

Du har sikkert hørt om effektive og nominelle renter. Når du skal finne ut av hvor mye lånet vil koste deg, er det viktig å se på den effektive renten. Noen långivere oppgir nemlig kun den nominelle renten, hvilket ikke er sammenlignbar. Dette tallet forteller deg hva den årlige renten er, men uten å ta med gebyrer og ekstrakostnader.

Den effektive renten derimot, vil fortelle deg hvor mye lånet koster, inkludert renters rente og alle gebyrer. Denne renten gir deg totaloversikten over hva forbrukslånet vil koste deg, og blir satt etter en individuell kredittsjekk. 

Ikke betal for mye

Vi kan se nærmere på et eksempel med Lån fra Komplett Bank. La oss se for oss et lån på 65 000 kroner som skal betales ned over fem år.

Med en nominell rente på 14,3 prosent, en effektiv rente på 16,9 prosent og et etableringsgebyr på 640 kroner, blir totalsummen 94 333 kroner.

Her gjelder altså med en effektiv rente på 16,9 prosent. Mange forbrukslån opererer med effektive renter helt opp mot 25 prosent, og da vil totalsummen bli vesentlig høyere.

Den effektive renten du får har mye å si, og det er derfor viktig å sette deg godt inn i lånebetingelsene før du tar et lån. 

Større fleksibilitet i forbrukslånet

Noen forbrukslån har en viss fleksibilitet i seg. Med Lån fra Komplett Bank kan du søke om beløp mellom kr 10 000 og 500 000. Etter at ditt lån er innvilget, velger du selv hva du benytter dette til og om du ønsker å nedbetale mer eller fortere enn fastsatt løpetid er opp til deg. Over lånets løpetid betaler du kun renter og avdrag for utestående saldo på forbrukslånet ditt.

Dette lånet gir deg flere fordeler, som for eksempel:

  • En attraktiv rente sammenlignet med de fleste alternative smålån.
  • Du får raskt svar på søknaden, og mottar et uforpliktende lånetilbud.
  • Lånet kan utbetales relativt raskt ettersom avtalen signeres med BankID.
  • Større lån kan utbetales med en gang etter at Komplett Bank har fått verifisert eventuell dokumentasjon (f.eks. lønnsslipp og Skattemelding).

Med dette fleksible forbrukslånet kan du altså låne inntil kr 500 000 uten sikkerhet. Så lenge du betaler minimumsbeløpet som består av renter, gebyrer og avdrag hver måned, bestemmer du selv om du vil betale ekstra ned på lånet. Det er ingen ekstra kostnader knyttet til å betale raskere ned eller å innfri fullstendig ditt Lån fra Komplett Bank.