Til hovedinnhold

Slik lager du din egen nedbetalingsplan

Har du tatt opp et lån uten sikkerhet? Da vil en god nedbetalingsplan ikke bare sørge for at du betaler ned på lånet innen rimelig tid, men vil også gi deg bedre kontroll over økonomien. Her får du tips til hvordan du kan sette opp din egen nedbetalingsplan.

Du har kanskje tatt opp et forbrukslån for å oppnå en drøm eller for å kunne gjennomføre et prosjekt raskere enn hvis du skulle spart til det på egen hånd. Men det noen glemmer i iveren etter å skaffe kapital, er at alle lån skal betales tilbake. Og jo raskere du betaler ned, desto færre renter må du betale for.

Mens noen banker setter opp en nedbetalingsplan for deg slik at du blir låst til å betale en viss sum hver måned, er det andre som gir deg nesten full fleksibilitet til å bestemme over dette selv. Selv om det særlig lønner seg med en plan for nedbetaling av sistnevnte, vil en god plan uansett hjelpe deg med å få bedre kontroll over økonomien.

Lager du din egen nedbetalingsplan – og følger den – blir det rett og slett enklere å nedbetale gjelden. Men hvor skal du begynne?

Lag en enkel nedbetalingsplan

Få oversikt over selve lånet. Kartlegg og list opp all informasjon om lånet ditt. Hvor mye har du igjen? Hva er det du betaler i renter og gebyrer hver måned? Er det noen årsavgifter eller termingebyr du også må ta hensyn til? Få med alle beløp.

Få oversikt over faste utgifter. Med andre ord, sett opp et enkelt budsjett. Ikke la deg avskrekke av ordet budsjett, for bare ved å bruke litt tid på dette får du ganske mye igjen. Det holder dessuten å liste opp disse én gang – så trenger du ikke lenger å tenke på det.

Sett opp en tidsplan. Dersom du kan bestemme over nedbetalingstiden selv, må du finne ut av hvor lang tid du skal bruke på å nedbetale lånet ditt. Gjør noen beregninger og se hvor langt du kan strekke det uten at du i tillegg må betale unødvendige renter.

Beregn hvor mye du kan betale ned på lånet hver måned. Når du har totaloversikten over hva pengene dine går til, blir det enklere å beregne hvor mye du kan sette av til å betale. Ikke overdriv, men gå for et beløp du vet du kan håndtere. Skulle du derimot sitte igjen med overskudd mot slutten av måneden, kan du heller betale ned litt ekstra på lånet – eller sette det av til sparing.  

Det er viktig å følge planen

Det aller viktigste er å sette opp en fornuftig nedbetalingsplan, slik at det faktisk blir lettere å holde seg til den. Og når du først har brukt både tid og krefter på å lage en slik plan, bør du jo også følge den. For noen krever dette kanskje en del selvdisiplin, men den økonomiske forutsigbarheten og tryggheten du oppnår i hverdagen bør være en god nok motivasjonsfaktor for de aller fleste.

Med en nedbetalingsplan kan du sørge for en jevn og oversiktlig nedbetaling som sikrer at du ikke bruker lenger tid enn nødvendig. Da blir du også kvitt gjelden din uten at det trenger å koste deg noe særlig ekstra.