Til hovedinnhold

Tips til deg som vil ta opp lån

Det er ingen tvil om at forbrukslån kan komme godt med i mange situasjoner. Men før du søker om et forbrukslån, er det flere ting du bør tenke over enn bare hvor mye du ønsker å låne. Dette er våre tips til deg som vil ta opp lån.

Et forbrukslån kan spesielt være nyttig om det dukker uforutsette utgifter. Kanskje er du uheldig og opplever at bilen må på verksted, at du får en lekkasje på badet eller at kjøleskapet tar kvelden. Slike situasjoner er kjipe, men spesielt er det ille om de oppstår når lommeboken plutselig er litt tynn.

Det som skiller forbrukslån fra andre lån er hovedsakelig at du kan bruke pengene på det du selv ønsker, uten at långiveren tar pant i eiendelene dine – altså at det er et lån uten sikkerhet. Ettersom långiver da tar en større sjanse ved å låne deg penger, er slike lån ofte dyrere enn for eksempel boliglån der du har selve boligen som sikkerhet.

Vi har funnet noen punkter du bør tenke over før du skal ta opp lån.

Lån som passer behovet ditt

I jungelen av forbrukslån er det ikke lett å orientere seg. Det kan lønne seg å sammenligne lån før du søker for å finne lånet som passer ditt behov. For å lett kunne vurdere ulike lånetilbud er det spesielt noen faktorer du bør tenke over: Rentene og gebyrer som etablerings- og termingebyr. Summen av disse har mye å si for om det er et passende lån for deg eller ikke.

Nedbetaling av lånet

Før du skal ta opp lån bør du også tenke over hvor mye du kan betale ned i måneden. Lag et budsjett der du får en oversikt over utgiftene dine. Sjekk i nettbanken hvor mye du bruker på regninger og daglig bruk. Kanskje kan du kutte ned på noe av det slik at du får mer å rutte med i måneden?

Deretter bør du tenke over hvordan du skal betale tilbake lånet. Ønsker du å betale ned fast sum i måneden over flere år, eller bare betale renter og gebyrer i perioder med ekstra innbetalinger når økonomien tilsier det? Det vil alltid lønne seg å lage en fornuftig nedbetalingsplan du følger.

Vil det lønne seg å ta opp lån?

I noen tilfeller kan det hende at du ikke har noe annet valg enn å ta opp lån, for eksempel dersom kjøleskapet streiker og det fortsatt er flere uker til neste lønning. Å leve på ferdigmat og restaurantmiddager så lenge vil i lengden bli dyrt, og det vil sannsynligvis lønne seg å kjøpe et nytt kjøleskap med en gang.

Men det er ikke kun i slike situasjoner at forbrukslån kan komme til nytte. Dersom du kommer over et kupp som kun er tilgjengelig i en begrenset periode, kan du spare penger ved å kjøpe det med en gang. For eksempel om du får tilbud om en bil eller båt, kan det å ta opp lån sørge for at du spare mange tusener ved å slå til med en gang.

Ta opp lån fra Komplett Bank

Med Lån fra Komplett Bank kan du tildeles et beløp på inntil 500 000 kroner. Hvor mye du får innvilget er basert på en kredittvurdering av økonomien din. Den bestemmer også hvilken rente du får. Komplett Bank tilbyr en nominell rente fra 7,9 til 19,9 prosent.

Les mer om alle fordelene med Lån fra Komplett Bank.