Vennligst vent...

Hva er forskjellen på lån med sikkerhet og uten sikkerhet?

Med mange ord og uttrykk innen finansbransjen, kan det være vanskelig å holde styr på alle. Noen er du sikkert veldig godt kjent med, og rundt andre kan det oppstå spørsmål. Vi skal se litt nærmere på lån med og uten sikkerhet.

Det finnes mange grunner til at behovet for penger oppstår. Det kan være at du har tenkt til å investere i større ting, som bil, båt eller bolig. Eller kanskje du tenker å oppgradere hjemmet ved å pusse opp kjøkken, stue eller soverom. Det kan også helt enkelt være at du har fått mange uforutsette utgifter som du må betale.  

Uansett hva årsaken til at du trenger å låne penger er, vil du stå mellom valget om å søke på et lån med sikkerhet og et lån uten sikkerhet. Da er det viktig å vite forskjellen på dem.

Lån med sikkerhet

Lån med sikkerhet er ganske selvforklarende – det er et lån der du stiller med sikkerhet til långiver. Hva du stiller i sikkerhet kan ha mye å si for betingelsene du får av å låne penger. Jo større garanti långiver får, desto billigere kan du låne penger.

Dersom du stiller i fast eiendom, har långiver en god garanti dersom du ikke kan betjene lånet. Det er også mulig å stille med bilen som sikkerhet, men den synker i verdi for hvert år som går, og er derfor et litt mindre godt alternativ.

Eksempler på lån med sikkerhet er for eksempel boliglån, der du har pant i boligen. Dersom du ikke klarer å betjene lånet kan långiver ta over eierskapet av boligen. Billån er et annet eksempel, med like betingelser dersom det er salgspant i bilen.  

Lån uten sikkerhet

Et lån uten sikkerhet er også kjent som et forbrukslån. Et slikt lån har oftere høyere rente enn lån med sikkerhet, ettersom långiver ikke har noen form for garanti dersom du ikke kan betjene lånet. Årsaken til dette er at du ikke trenger å stille personlige verdier, som for eksempel bolig eller bil, som sikkerhet for å få lånet innvilget.

Med et lån uten sikkerhet er det heller ingen krav om hva pengene skal brukes på. Du kan nemlig bruke dem på akkurat det du vil – om det så er innkjøp av hvitevarer, en avslappende ferie eller den nyeste mobilen på markedet.

Mange tenker at forbrukslån er laget for å gi forbrukere personlige lån til tross for at de kanskje har dårlig betalingsevne og ikke får lån med sikkerhet, men dette er ikke tilfellet.I mange tilfeller kan forbrukslån hjelpe med å få orden på økonomien. Refinansiering er et godt eksempel. Sitter du med mye gjeld i form av kredittkort, forbrukslån, smålån, handlekontoer eller andre finansieringsløsninger, kan refinansiering være et godt alternativ for å få orden på dette.

Fleksibelt Lån fra Komplett Bank

Komplett Bank tilbyr Fleksibelt Lån – et lån uten sikkerhet. Du kan låne fra 10 000 til 500 000 kroner, og pengene du låner disponerer du slik du selv ønsker. Hvor mye du får innvilget i lån er basert på en individuell kredittvurdering, og svar på søknaden om Fleksibelt Lån vil du få nesten med en gang. 

Låneeksempel: Nominell rente 14,30%, effektiv rente 16,90%, lånebeløp kr 65 000 o/5 år, kostnad kr 29 333, totalt kr 94 333. Eksemplet forutsetter at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på kr 1 572 over 5 år.