Til hovedinnhold

Hva er forskjellen på lån med sikkerhet og uten sikkerhet?

Det finnes et hav av ulike ord og uttrykk innen finansbransjen, og det er ikke alltid like lett å vite hva alt betyr. Du har kanskje god oversikt over enkelte av begrepene, mens andre er helt ukjente for deg. I denne artikkelen vil vi ta en nærmere titt på hva lån med og uten sikkerhet innebærer.

Det finnes mange grunner til at det kan oppstå et behov for penger. Én grunn kan være at du har tenkt til å investere i større ting, som for eksempel en bil, båt eller bolig. En annen kan være at du planlegger å oppgradere hjemmet ved å pusse opp kjøkkenet, stuen eller soverommet. Det kan også rett og slett være fordi du har fått mange uforutsette utgifter som må dekkes.

Hvis du trenger å låne penger, har du valget mellom å søke om et lån med sikkerhet eller et lån uten sikkerhet. Disse to låntypene er vidt forskjellige, og har helt ulike betingelser og forutsetninger. Det er viktig å vite forskjellen mellom disse, slik at du velger den typen som passer best for deg og din situasjon. Dersom du for eksempel har et umiddelbart behov for å låne penger, kan det være en idé å søke om et raskt lån uten sikkerhet. Nedenfor vil vi forklare hvorfor.

Lån med sikkerhet

Det sier kanskje seg selv hva et lån med sikkerhet innebærer: Det er et lån hvor du som låntaker stiller med sikkerhet til långiver. Hva du stiller med som sikkerhet kan ha mye å si for hvilke betingelser du får. Desto større garanti långiver har, desto billigere kan lånet ditt bli.

Dersom du stiller med fast eiendom som sikkerhet, får långiveren en god garanti dersom du av en eller annen grunn ikke kan betjene lånet. Dette kan gi deg mer gunstige betingelser. Det er også mulig å stille med bilen som sikkerhet. Bilen synker imidlertid i verdi for hvert år som går, og er derfor et litt mindre gunstig alternativ.

Eksempler på lån med sikkerhet er blant annet boliglån, hvor du har pant i boligen. Dersom du ikke klarer å betjene lånet, kan långiver ta over eierskapet av boligen. Billån er et annet eksempel, med lignende betingelser dersom det er salgspant i bilen.

Lån uten sikkerhet

Når vi snakker om lån uten sikkerhet, snakker vi som oftest om forbrukslån. Lån uten sikkerhet kan også referere til kredittkortlån. Slike lån har oftere høyere rente enn lån med sikkerhet, ettersom långiver ikke har noen form for garanti dersom du ikke kan betjene lånet. Årsaken til dette er at du ikke trenger å stille med personlige verdier, som for eksempel bolig eller bil, som sikkerhet for å få lånet innvilget. Men et lån uten sikkerhet innebærer også at du står friere til å få det lånet du trenger, når du trenger det. Hvis du trenger et raskt lån, kan et lån uten sikkerhet derfor være en løsning.

Når du søker om et lån uten sikkerhet, stilles det heller ingen krav til hva pengene skal brukes til. Mens lån som boliglån og billån fordrer at du bruker pengene til nettopp bolig eller bil, står du helt fri til å bruke pengene fra et lån uten sikkerhet til det du vil – om det så er innkjøp av hvitevarer, en avslappende ferie eller den nyeste mobilen på markedet.

Mange forbinder forbrukslån med dyre, personlige lån til forbrukere som kanskje har dårlig betalingsevne, og som derfor ikke får innvilget lån med sikkerhet. Men slik er det altså ikke. Et forbrukslån kan i mange tilfeller hjelpe låntakeren med å få orden på økonomien sin. Refinansiering er et godt eksempel på dette. Hvis du sitter med mye gjeld i form av dyre kredittkort, flere forbrukslån, smålån, handlekontoer eller andre finansieringsløsninger, kan refinansiering være et godt alternativ for å rydde opp i økonomien.

Forbrukslån kan også brukes til langsiktige investeringer. Hvis du for eksempel bruker lånet til å pusse opp en bolig, kan verdien til boligen øke, noe som vil lønne seg på lang sikt. Det finnes med andre ord flere situasjoner hvor et lån uten sikkerhet, som for eksempel forbrukslån, kan være en god løsning.

Få et raskt lån uten sikkerhet når du trenger det

Når det oppstår uventede økonomiske utgifter, kan tid være av stor betydning. Man har gjerne ikke tid til å vente på tungvinte og langdryge søknadsprosesser. Vi i Komplett Bank vet dette, og gjør det derfor mulig for deg å få et raskt lån uten sikkerhet. Det tar kun et par minutter å fylle ut søknaden, og våre kompetente ansatte vil gi deg svar i løpet av kort tid.

Du signerer låneavtalen med BankID, så du slipper dessuten å vente på at de fysiske avtaledokumentene skal sendes ut – og du slipper å sende dem tilbake når de er signert. Dette betyr at du i beste fall kan få lånet utbetalt på dagen. I enkelte tilfeller vil du kunne få pengene inn på konto så snart låneavtalen er signert med BankID.

Hvis du trenger et raskt lån uten sikkerhet, er BankID en effektiv og trygg løsning. Uansett om du trenger penger til refinansiering, uforventede utgifter eller en langsiktig drøm, vil vi i Komplett Bank hjelpe deg på veien – raskt og effektivt.

Lån fra Komplett Bank

Komplett Bank tilbyr lån uten sikkerhet. Du kan låne fra 10 000 til 500 000 kroner, og du kan disponere pengene du låner slik du ønsker. Hvor mye du får innvilget i lån er avhengig av en individuell kredittvurdering, og du får raskt svar på lånesøknaden din. 

Hva er lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet er et lån som bevilges uten at låntakeren trenger en garanti for lånet. Det vil si at man ikke trenger å sette noe i pant eller ha en kreditor for lånet.

Hvordan få lån uten sikkerhet?

Du kan søke om et lån uten sikkerhet via hjemmesiden til Komplett Bank. Du får svar via e-post, og hvis du velger å signere låneavtalen, kan du få pengene rett inn på kontoen din.

Hvor mye lån kan jeg få uten sikkerhet?

Hvor mye du kan låne er avhengig av flere ulike faktorer. Jo bedre forutsetninger du har for å betale tilbake lånet, desto mer vil du kunne få i lån. Hos Komplett Bank kan du låne opptil 500 000 kr. uten sikkerhet.