Søke lån? Still deg selv disse spørsmålene | Komplett Bank
Vennligst vent...

Søke lån? Still deg selv disse spørsmålene

Med noen praktiske tips kan du forberede deg så godt som mulig før du tar steget frem og søker om lån. Her besvarer vi fem spørsmål du kanskje har stilt deg selv før du søker lån.

1. Hvorfor vil jeg låne penger?

Et generelt råd når det gjelder forbrukslån, er at du ikke bør søke lån til hva som helst. Tenk at det skal være til noe av verdi, eller at det på en eller annen måte skal berike livet ditt. Det kan være både i form av investeringer, men også i form av uforglemmelige minner.

Derfor er det mange som låner penger til oppussing og oppgradering av boligen for å øke verdien ved et eventuelt salg, eller for å oppfylle en drøm om å eie en båt eller motorsykkel. Noen velger å finansiere andre prosjekter eller store begivenheter, som for eksempel et bryllup. Mange låner for å kunne dra på en drømmereise – som gir minner for livet.

2. Hvor mye vil jeg låne?

Når du vet hva du skal bruke pengene til, så vet du trolig også hvor mye penger du trenger å låne for å realisere planene. De fleste er enige i at det ikke er noe poeng i å låne mye mer enn du har behov for. Har du et prosjekt som krever 100 000 kroner, trenger du ikke søke om 500 000 kroner. Husk at all gjeld skal betales tilbake inkludert påløpte renter for perioden.

3. Hvor skal jeg søke lån?

Når det finnes så mange aktører på markedet som tilbyr lån, er det ikke alltid like greit å vite hvem man skal søke lån hos. Et tips er å sammenligne lånevilkår hos flere långivere for å finne det alternativet som passer deg best.

Er det for eksempel viktig for deg å ha en fleksibilitet i forhold til nedbetalingen, bør du velge en långiver som tilbyr dette. Ta også en kikk på hvilke renter de ulike aktørene kan tilby, men husk at det er en individuell kredittvurdering som avgjør nøyaktig hvilken rente du får på ditt lån. Det kan være lurt å søke flere steder slik at sammenligningsgrunnlaget blir mest rettferdig. Hos alle banker mottar du et uforpliktende lånetilbud.

4. Hva kan jeg klargjøre på forhånd?

Hvilke opplysninger du må oppgi når du søker lån, står gjerne klart og tydelig i søknadsskjemaet eller på bankens nettsider. Skal du søke om et stort beløp, krever ofte banken at du også sender inn kopi av både skattemelding (selvangivelse) og lønnsslipp. Har du elektroniske kopier av dette liggende på dataen før du starter søkeprosessen, sparer du deg selv for tid og sikrer en mest mulig smidig søknadsprosess.  

5. Hvor lang tid vil jeg bruke på nedbetaling?

Noen banker opererer med maks antall år du kan bruke på nedbetalingen, for eksempel 12 eller 15 år. Da har du samme beløp å forholde deg til hver måned, og du vet nøyaktig hvor lang tid du har igjen på lånet – med mindre du nedbetaler alt på en gang. Alternativt kan du velge en långiver som gir deg full fleksibilitet til å bestemme over dette selv, som Komplett Bank.

Med Fleksibelt Lån fra Komplett Bank får du friheten til å velge hvor mye, eller lite, du vil betale hver måned – så lenge du betaler minimumskravet som utgjør påløpte renter og gebyrer hver måned. Resten er opp til deg, noe som gir deg fleksibiliteten til å utsette betaling av avdrag en måned dersom behovet oppstår. Men sett opp din egen nedbetalingsplan, så vet du selv hvor lang tid du vil bruke på nedbetalingen av lånet.  

Låneeksempel: Nominell rente 14,30%, effektiv rente 16,90%, lånebeløp kr 65 000 o/5 år, kostnad kr 29 333, totalt kr 94 333. Eksemplet forutsetter at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på kr 1 572 over 5 år.